Fedora Linux Support Community & Resources Center
  #1  
Old 22nd April 2017, 01:13 PM
Norskov Offline
Registered User
 
Join Date: Apr 2017
Location: Aarhus
Posts: 2
macoschrome
Question mark symbol after installing fedora

I have recently installed fedora on my Macbook Pro, at first it worked great, but then suddenly when using MacOS it froze and when i turned my macbook on again the macbook showed the folder with a question mark, which I found out means my computer cannot find a bootable device. Then when trying to use internet recovery the installer could not find the drive. But then when I tried using a Ubuntu Live USB on my computer, it could suddenly see my harddrive and upon restarting it my computer booted fine to MacOS, but everytime my computer closes I have to restart from my USB to get into MacOS. I have tried a lot of different methods but i have not found one which is working jet.
Reply With Quote
  #2  
Old 23rd April 2017, 04:26 PM
chrismurphy Offline
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 1,058
linuxfedorafirefox
Re: Question mark symbol after installing fedora

Sounds like a hardware problem, since it has affected normal behavior during early boot when only the firmware is active:

- NVRAM is pointing to the wrong boot volume; this sometimes gets corrupted hence command-option-p-r at boot time to "zap pram". Clearing it fixes corruption, but doesn't necessarily fix booting, the correct entries need to be put back into NVRAM.

- Boot volume corruption, or device hardware issue. If even one sector is returning spurious information you can get the behavior you're reporting. There's literally dozens of causes. Maybe the best and easiest way to fix this is if you can still boot macOS, even over the internet with internet recovery, and at the menu of options, go to the Utilities menu and run Terminal. There you can issue:

Code:
diskutil list
Find your primary drive in that long list of devices (probably by size).

For me when I boot off internet recovery it's disk11. Also you want the actual drive itself, not one of the logical devices. e.g. for me /dev/disk11 has a core storage partition, disk11s2, and that becomes virtual device disk12 which is where macOS and all my stuff is. I run the command on disk11, the one that has the ~200MB EFI partition, not disk12.

Code:
diskutil repairdisk diskX
That repairs the GPT, and all found volumes, it'll run fsck on the EFI system partition, core storage structures, HFS+ and JHFS+, all in one whack. The alternative is you have to check these things with separate tools like gdisk, fsck.vfat, fsck.hfsplus, individually.

Also while you're in Fedora with live boot:
Code:
dnf install smartmontools
smartctl -x /dev/sda
That'll give a complete listing for drive SMART data, it might reveal if there are problems with the drive. So attach those results as a file, or you can dump it into fpaste and post the URL.

Code:
smartctl -x /dev/sdX | fpaste
Reply With Quote
  #3  
Old 23rd April 2017, 07:14 PM
Norskov Offline
Registered User
 
Join Date: Apr 2017
Location: Aarhus
Posts: 2
linuxchrome
Re: Question mark symbol after installing fedora

The repair did not work here is the result of running smartctl -x /dev/sdX: https://paste.fedoraproject.org/past...YhyRLivL9gydE=
Reply With Quote
Reply

Tags
fedora, installing, mark, question, symbol

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Wifi symbol turned to a queston mark ttsdinesh Hardware & Laptops 10 4th May 2016 12:38 PM
Wifi connected but showing question mark rossman_2 Servers & Networking 2 17th December 2014 07:12 AM
left to right mark problem in fedora asemaneahvaz Hardware & Laptops 0 27th July 2011 10:35 PM
symbol lookup error: /lib/libgio-2.0.so.0: undefined symbol: g_thread_gettime gthaker Using Fedora 2 9th September 2009 05:05 PM
FC9 flashing question mark ibook G3 hohum3001 Mac Chat 6 20th November 2008 02:18 PM


Current GMT-time: 03:13 (Friday, 18-08-2017)

TopSubscribe to XML RSS for all Threads in all ForumsFedoraForumDotOrg Archive
logo

All trademarks, and forum posts in this site are property of their respective owner(s).
FedoraForum.org is privately owned and is not directly sponsored by the Fedora Project or Red Hat, Inc.

Privacy Policy | Term of Use | Posting Guidelines | Archive | Contact Us | Founding Members

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2012, vBulletin Solutions, Inc.

FedoraForum is Powered by RedHat